België heeft hoogste zelfmoordcijfer in West-Europa

Geplaatst door

België heeft het hoogste zelfmoordcijfer van West-Europa en volgens professor Gwendolyn Portzky van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek aan de universiteit Gent zou de oorzaak te vinden zijn in onze Vlaamse aard: “We lossen onze problemen niet op en we werken ons kapot.

Zelfdoding in kaart gebracht.
Zelfdoding in kaart gebracht.

Volgens een kaartje met zelfmoordcijfers dat journalist Koen Fillet onlangs deelde op Twitter, maakt ons land geen goede beurt als het op zelfdoding aankomt. We hebben het hoogste aantal zelfdodingen van heel West-Europa en staan globaal gezien op de 25ste plaats. Elke dag proberen 28 landgenoten uit het leven te stappen en bij 3 van hen is die poging ook succesvol.

Professor Portzky doet onder meer onderzoek naar de oorzaak van de slechte cijfers in België en na een vergelijking met Nederland – waar ze maar half zo hoog zijn – kwam ze tot een opmerkelijke conclusie: ons Vlaams-zijn speelt ons parten. “Een factor is de schaamte en de taboesfeer die in ons land nog rond het probleem hangt. De Vlaming schaamt zich om hulp te zoeken vanuit een – verkeerd – idee dat het een teken van zwakte is.

Verder lezen: België heeft hoogste zelfmoordcijfer in West-Europa en oorzaak lijkt in onze Vlaamse aard te liggen (Het Laatste Nieuws)
Verder luisteren: “Ik stond op het punt om al mijn medicatie in één keer in te nemen” (Radio 1)

Wie vragen heeft over zelfdoding kan altijd terecht bij de Zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813 of online via www.zelfmoord1813.be