Zwerfafval doodde al 43 runderen

Geplaatst door

In drie maanden tijd zijn 43 koeien in Vlaanderen bezweken omdat ze zwerfvuil binnenkregen. Een pijnlijke dood: stukjes ijzer of glas doorboren de maagwand. “Het werkelijke aantal dode dieren ligt wellicht nog hoger“, zegt het Departement Landbouw en Visserij.

Veeartsen kennen het letsel dat het afval veroorzaakt bij koeien als "scherp-in".
Veeartsen kennen het letsel dat het afval veroorzaakt bij koeien als “scherp-in”.

Soms krijgen koeien al grazend zwerfvuil binnen, maar de grote boosdoeners zijn weggegooide blikjes en flesjes in graskanten. Wanneer die gemaaid worden, wordt het zwerfvuil mee verhakseld. Zo komen vermalen glas en ijzer in veevoeder en dus in de magen van koeien terecht.

Behalve dierenleed veroorzaakt dit ook veel economische schade bij rundveehouders. Niet alleen omdat de dieren vaak sterven, maar evengoed omdat het kan leiden tot verminderde melkproductie. Uit schattingen blijkt dat in Vlaanderen jaarlijks zowat 6.000 koeien ziek worden door zwerfafval. 2.000 daarvan sterven.

Verder lezen: 43 koeien dood door zwerfafval (Het Nieuwsblad)