Zelfbewustzijn: niet alleen iets voor de mens(apen)

Geplaatst door

De ‘gewone poetslipvis’ (Labroides dimidiatus), een visje niet groter dan een vinger, herkent zichzelf in de spiegel. Die vorm van zelfbewustzijn leek tot nu enkel weggelegd voor de mens, de chimpansee en de oerang-oetan. Voordien dachten psychologen dat je grote en ingewikkelde hersenen moest hebben om te beseffen dat er niet zomaar iemand te zien is in de spiegel, maar dat je jezelf ziet, vanuit een standpunt buiten jezelf.

De ‘gewone poetslipvis’ (Labroides dimidiatus)
De ‘gewone poetslipvis’ (Labroides dimidiatus).

De gewone poetslipvis dankt zijn naam aan het feit dat hij parasieten en dode huid van andere vissen eet. Het was al bekend dat de soort sociaal en relatief intelligent is. Maar zelfbewust?

Een opmerkelijk onderzoek aan de Universiteit van Osaka in Japan, dat nog moet worden gepubliceerd, geeft aan van wel. Bioloog Masanori Kohda en zijn team onderworpen tien wilde exemplaren aan spiegeltests. De visjes reageerden heftig op spiegels. Ze doen snelle dansjes wanneer ze ervoor zwemmen, alsof ze willen testen of ze zichzelf zien.

Verder lezen: